Marleen aan het werk

Impressie van de Open Dag op 5 & 6 juni 2021 in mijn atelier, georganiseerd door CUMAWO Wouw. Met gesproken uitleg. Duur ongeveer 4 minuten.

Muziek: Nobody listens door Audiobinger.

Kajsa Ollongren, 2021, olie op paneel, 30x40 cm

Politici komen en gaan. In ieder geval verdienen onze democratisch gekozen politici steun voor het werk wat zij doen. Het valt niet altijd mee. het zijn ook maar mensen. Zeker vrouwen die in de arena staande blijven verdienen onze steun. Deze keer Kajsa Ollongren die ik schilderde in de week van het debat "Pieter functie elders". Video van de houtskoolschets en het werk uitgevoerd in olieverf. Maat 30x40 cm Duur van de video weer een paar minuten.

Muziek: Cinematic Trailer van Scott Holmes

De handen van een 94-jarige moeder.

2021, olie op paneel, 30x40cm

Video van het ontstaan van een portret van Ayaan Hirsi Ali, de Nederlandse ex-politica.
Duur ongeveer 4 minuten, echte tijd 5 uur.
Muziek: Headway van Kai Engel
2021
Olie op paneel
Formaat van het werk: 40 x 30 cm

Video van het schilderen van een portret van Greta Thunberg, de jonge milieuactiviste uit Zweden, in olieverf.
Ik start met een onderschildering in acylverf om daarna over te gaan op olieverf. Over het schilderen heb ik ongeveer 3 uur gedaan, nu te zien in 4 minuten.
In de video zijn ook nog drie houtskooltekeningen te zien en een ander doek met olieverf.
Alle werken hebben het formaat 40 x 30 cm. Muziek Global warming van Kai Engel (https://freemusicarchive.org/music/Kai_Engel)
Alle video's op het YouTube kanaal van Marleen: youtube kanaal van Marleen

Kort filmpje met het ontstaan van een houtskooltekening en een olieverfschilderij van Angela Merkel, de Bondskanselier van Duitsland.

Het tijdperk van Merkel is bijna voorbij, het tijdperk van "Wir schaffen das".

We zullen zien wat de toekomst brengt. Een andere sterke vrouw?

Zowel schets als portret in olieverf zijn 40x30 cm, 2021

Een bos gele rozen in een aardenwerk vaas.

40x 30 cm, 2021, olie op paneel.

Greta Thunberg, de jonge milieuactiviste uit Zweden heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Door haar durf, doorzettingsvermogen en kracht om vele andere jongeren maar ook oudere mensen te inspireren werk te maken en werkelijk stappen te zetten naar een schonere wereld.

Greta Thunberg, 2021, houtskool op papier, 40x30 cm

 

Penseelschildering van de brug bij het haventje van op Veere, Zeeland. Ik begin met een schets met rood contékrijt. Daarna op een nieuw vel papier gebruik ik gouache en ben ongeveer een uur aan het werk geweest.

Penseelschildering van het uitzicht op Veere, Zeeland, gemaakt vanaf de overkant van de haven. Ik begin met een schets met rood contékrijt. Daarna op een nieuw vel papier gebruik ik gouache en ben ongeveer een uur aan het werk geweest.

Portret van Nelie Kroes, lid van de VVD en een niet onomstreden politica. Zij was minister van Verkeer en Waterstaat, staatssecretaris en Eurocommissaris voor Nederland in Brussel, met nog vele andere functies in het bedrijfsleven. Kortom, een Rotterdamse no-nonsense vrouw met een plaats op de Forbeslijst met 100 Most Powerful Women.

Ik heb haar in ongeveer 3 uur geschilderd in de reeks Sterke Vrouwen. Versnelde timelaps video, ca. 3,5 minuten

Olieverfschets van Kamala Harris, (30 x 24 cm)Amerikaans politica voor de Democraten, sinds januari 2021 de eerste zwarte, vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten.

Versnelde video van 9 minuten. Realtime ca. 2,5 uur.

Olieverfschets van Kamala Harris, (30 x 24 cm) Amerikaans politica voor de Democraten, sinds januari 2021 de eerste zwarte, vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten.

Timelaps video van 6 minuten met korte toelichting. Realtime ca. 2,5 uur.

Ik heb me laten inspireren door de sterke politica van D66 Sigrid Kaag. Het is geschilderd in olieverf op papier op het formaat 30 x 24 cm in ca. 3 uren.
www.marleenvinke.nl
Realtime: 3 uur

In de video zie je het portret van een jonge vrouw ontstaan. Tegelijkertijd vertel ik hoe ik geïnspireerd ben geraakt door het boek van Arthur Japin over zijn boek Mevrouw Degas en hoe dit tot het schilderen van portretten van Degas heeft geleid.
Realtime: 2 1/2 uur

Geïnspireerd door een schilderij van Edgar Degas die in 1863 een portret maakte van een man met bolhoed heb ik dit portret ook geschilderd. Het is geschilderd met olieverf op paneel. Formaat 30x20cm.

Geïnspireerd door een schilderij van Edgar Degas die in 1863 een portret maakte van Léon Bonnat, heb ik dit portret ook geschilderd. Het is geschilderd met olieverf op paneel. Formaat 30x20cm.

Een kort filmpje waarin ik vanaf de opzet tot het eindresultaat het proces van het schilderen met olieverf laat zien.

Te zien is ook weer het onderwerp en het palet waar ik op meng.

Schilderen van narcissen naar waarneming met acrylverf. Het schilderproces is goed te volgen en tevens kun je zien op welke manier de kleuren op het palet gemengd worden.

Muziek: www.bensound.com

Schilderen van 3 hyacinten op een ondergrond met willekeurige vlekken.

Instructie schilderen van een amaryllis

Marleen tekent een hyacint

 

Marleen tekent haar eigen hand in een spiegeltje

muziek: www.bensound.com

Marleen schildert haar hand

Marleen tekent op de kunstmarkt in Rosmalen

muziek: www.bensound.com

Regelmatig sta ik “live” te tekenen op plekken waar mensen bij elkaar komen, zoals markten of feesten.

Soms zijn dit portretten, maar ook levensgrote tekeningen van mensen.

Ik vraag mensen te poseren, of ze vragen mij of ik teken mensen in actie. Zoals muzikanten met hun instrument of zangers.

In bovenstaande filmpjes is te zien hoe ik iemand op ware grootte teken met zwart krijt op een groot stuk karton. De filmpjes duren een minuut . In werkelijkheid ben ik ongeveer een half uur tot een uur bezig.

De resultaten van dergelijke sessies vindt u onder de kop “Portretten op karton”.

Op het filmpje staat ook een tekening van een klein jongetje op een fietsje. Aangezien kinderen meestal niet een half uur kunnen poseren heb ik hier een foto voor gebruikt.

Marleen tekent en schildert overal. Tijdens vakanties, op markten en gewoon thuis.

Marleen tekent de band op de kunstmarkt in Nieuw Vosmeer

Marleen schildert het stadhuis van Beaugency